golf

Negen tips om je kind te leren omgaan met geld

20-01-2020
Als ouder wil je je kind goed voorbereiden op de toekomst. Het is dus ook belangrijk om je kind te leren omgaan met geld. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die al jong hebben leren omgaan met geld het later financieel beter doen. Vooral tussen de 6 en 12 jaar wordt hiervoor de basis gelegd. Wil jij je kind goed voorbereiden op financiële zelfstandigheid? Met de volgende tips wordt jij op weg geholpen.
Tip 1: Geef je kind zakgeld
Zodra je kind kan tellen (vanaf ongeveer 6 jaar), kun je beginnen met het geven van zakgeld. Start met een klein bedrag en praat met je kind over wat het ermee mag en kan doen. Zakgeld is geen salaris dus een tegenprestatie vraag je er niet voor. De bedoeling is dat je kind in alle vrijheid zelf kiest hoe het zijn/haar zakgeld graag wil uitgeven. Het gaat om het zelfstandig maken van keuzes. Je kind leert zo door te doen. En het krijgt op deze manier een goed inzicht in de waarde van geld.
 
Tip 2: Bepaalde hoogte van het zakgeld
De hoogte van het zakgeld is voornamelijk afhankelijk van hoeveel je zelf te besteden hebt. Als je kind wat ouder is, speelt ook mee wat er van het zakgeld betaald moet worden. Als ook kleding van het zakgeld betaald moet worden, dan is het bedrag ook hoger. Betrek je kind bij het bepalen van het bedrag. Kijk ook eens op www.nibud.nl voor advies. Geef steeds op een vaste dag het zakgeld. Je kind weet dan waar het aan toe is en kan alvast uitkijken naar het volgende zakgeld moment. In de leeftijd tot 12 jaar is eens per week zakgeld geven het meest gebruikelijk.
 
Tip 3: Laat je kind fouten maken
De beste manier om te leren omgaan met geld is door schade en schande wijs te worden. De les van een kleine foute uitgave, als je nog jong bent, maakt je voor de rest van je leven alert. Nu je kind  fouten laten maken en daar van leren kan voorkomen dat je kind later fouten maakt. Dan zijn de gevolgen vaak veel groter, omdat het om grotere bedragen gaat.
 
Tip 4: leer je kind sparen
In de financiële opvoeding is het ook belangrijk om je wensen uit te kunnen stellen. Door te sparen, leert je kind begrijpen dat niet alles direct te koop is. Maar dat je voor bepaalde (dure) spullen eerst een tijdje geld opzij moet zetten.
Vooral jonge kinderen vinden sparen erg moeilijk en geven hun zakgeld vaak meteen uit. Probeer samen met je kind een concreet en realistisch spaardoel te bedenken. Iets dat binnen een paar weken van het zakgeld te kopen is. Bekijk samen regelmatig hoeveel er al is gespaard en hoe lang het nog duurt voordat het artikel gekocht kan worden.
 
Tip 5: Geef voorbeelden in de praktijk
Neem je kind mee met boodschappen doen of met winkelen. Laat je kind weten wat je budget is en laat zien wat je daarvoor kan kopen. Als je met contant geld betaalt, ziet je kind beter de waarde van geld. Laat je kind ook zien dat er prijsverschillen zijn in winkels. Een rekening die binnenkomt en die je betaald is ook een praktijkvoorbeeld. Vertel je kind af en toe eens hoeveel iets kost.
 
Tip 6: Maak je kind weerbaar tegen reclame
Kinderen hebben steeds meer te besteden. Het begint met een paar euro, maar een 15-jarige geeft al gauw 100 euro per maand uit. De reclamewereld ziet ze dan ook als een makkelijke prooi. Overal is reclame: op televisie, op internet, in Social Media, in online games, in tijdschriften en apps. Je kind kan er niet omheen. Leer je kind de reclamewereld te doorzien. Wijs ze op de trucjes die reclamemakers toepassen om hun product mooier en beter voor te stellen dan dat het is. Je kind moet het geld uitgeven aan dingen die het zélf leuk of belangrijk vindt. En het moet natuurlijk binnen het budget passen.
 
Tip 7: Open een bankrekening voor je kind
Ook het openen van een bankrekening is een goede levensles voor kinderen. Met een eigen bankrekening leer je omgaan met een eigen rekening, pincode, bankpasje, het storten van bijvoorbeeld geld van de verjaardag, ontvangen van geld en het doen van betalingen. Leer ook de discipline bij het checken van de (digitale) afschriften, het veilig bewaren van de pincode en het omgaan met een bankpasje aan je kind. Een eigen bankrekening is aan te bevelen vanaf 12 jaar.
 
Tip 8: Laat je kind eens bij jou lenen
Lenen is niet altijd verkeerd. Een lening moet alleen binnen het budget passen. Later krijgt je kind ook te maken met lenen, bijvoorbeeld in de vorm van een studieschuld of een hypotheek. Het is dus belangrijk dat je je kind leert wat verantwoord lenen is. Dat betekent van tevoren nadenken hoe lang en hoeveel er afbetaald moet worden, en of dat kan binnen het budget.
Je kunt dit leren door bijvoorbeeld eens het spaargeld van je jong kind aan te vullen om iets vooruit te kopen. Het kind kan dan de schuld "aflossen" met toekomstig zakgeld. Zo leert je kind dat er niet zo iets is als gratis geld. Uiteindelijk moet alles terugbetaald worden.
 
Tip 9: geef je kind een goed voorbeeld
Een kind leert door een ouder na te doen. Als je kind ziet dat er thuis veel en gemakkelijk gekocht wordt, kan de indruk ontstaan dat er onbeperkt geld uitgegeven kan worden. Vertel je kind over schulden en leningen. Niet om ze bang te maken, maar om ervoor te zorgen dat ze er bewust van worden.
 
Op zoek naar meer informatie? Het Nibud is een onafhankelijk voorlichtingsinstituut. Zij doen onderzoek naar en geven voorlichting over de huishoudportemonnee. Op www.nibud.nl is veel informatie over sparen, rondkomen, lenen, zakgeld, enz. te vinden.
 

Ouders aan het woord

"Als vader van een kind met ADHD voel ik mij gesteund door de leerkrachten die actief meedenken in oplossingen in plaats van problemen"
- David -